EU Esteettömyysdirektiivi
Siirtymäaika päättyy 28.6.2025
EU Esteettömyysdirektiivi (2019/882/EU) pyrkii varmistamaan, että tietyt tuotteet ja palvelut ovat kaikkien, myös toimintarajoitteisten henkilöiden, käytettävissä. Direktiivin tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja parantaa esteettömyyttä koko EU:ssa.
Suomessa direktiivi on toimeenpantu säätämällä uusi laki eräiden tuotteiden esteettömyysvaatimuksista (102/2023) sekä päivittämällä olemassa olevia lakeja, kuten:
- Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)
- Laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014)
- Laki liikenteen palveluista (320/2017)
- Laki hätäkeskustoiminnasta (692/2010)
Nämä lait tulivat voimaan 1.2.2023, ja niiden soveltaminen alkaa pääosin 28.6.2025. Tämän jälkeen esimerkiksi verkkokauppojen, sähkökirjojen, henkilöliikennepalvelujen, kuluttajapankkipalvelujen, audiovisuaalisiin sisältöpalveluihin pääsyn tarjoavien palvelujen ja viestintäpalvelujen on täytettävä esteettömyysvaatimukset.
Tavoitteet ja vaikutukset
Direktiivin toimeenpano pyrkii tekemään yhteiskunnasta osallistavamman ja parantamaan esteettömien tuotteiden ja palveluiden saatavuutta erityisesti vammaisten henkilöiden näkökulmasta. Lisäksi direktiivi yhdenmukaistaa esteettömyysvaatimuksia EU:n jäsenvaltioiden välillä, mikä helpottaa tuotteiden ja palveluiden liikkuvuutta EU:n sisämarkkinoilla.
Voimaantulo ja soveltaminen
Uusi laki ja lainsäädännön muutokset tulivat voimaan 1.2.2023. Direktiivin asettamat vaatimukset tulevat kuitenkin käytännössä voimaan siirtymäajan jälkeen, eli 28.6.2025 alkaen. Tähän päivämäärään mennessä kaikkien lain piiriin kuuluvien tuotteiden ja palveluiden tulee täyttää esteettömyysvaatimukset.
Ketä esteettömyysdirektiivi koskee?
EU:n esteettömyysdirektiivi on suunnattu ensisijaisesti yrityksille ja organisaatioille, jotka valmistavat, myyvät tai tarjoavat tuotteita ja palveluita, joihin direktiivi soveltuu. Tämä sisältää esimerkiksi:
- Tuotteiden valmistajat ja jakelijat: kuten tietotekniikkalaitteiden, maksupäätteiden ja lippuautomaattien valmistajat.
- Palveluntarjoajat: kuten verkkokaupat, sähköisten viestintäpalvelujen tuottajat, liikennepalvelut ja sähköiset kirjat.
- Julkisen sektorin toimijat: erityisesti sellaisilla alueilla, joissa esteettömyysvaatimukset parantavat kaikkien kansalaisten mahdollisuuksia käyttää palveluita, kuten hätäkeskuspalveluissa.
Direktiivi on erityisen merkittävä yrityksille, jotka toimivat kuluttajamarkkinoilla ja tarjoavat palveluita tai tuotteita, joita suuret väestöryhmät käyttävät. Samalla direktiivi asettaa selkeät vaatimukset, joiden avulla voidaan parantaa yhdenvertaisuutta ja esteettömyyttä EU:n laajuisesti.
Miten esteettömyysdirektiivi on toimeenpantu Suomessa?
EU Esteettömyysdirektiivin (2019/882/EU) vaatimukset on Suomessa toimeenpantu säätämällä uusi laki eräiden tuotteiden esteettömyysvaatimuksista (102/2023) ja päivittämällä useita olemassa olevia lakeja. Näiden lainsäädännön muutosten tarkoituksena on varmistaa, että esteettömyysvaatimukset kattavat laajemmin tuotteet ja palvelut, joita direktiivi koskee. Keskeiset muutokset tehtiin seuraaviin lakeihin:
Lakia muutettiin laajentamalla sen soveltamisalaa. Uusilla säädöksillä varmistetaan, että tietyt digitaaliset palvelut, kuten verkkokaupat ja sähköiset asiointipalvelut, täyttävät esteettömyysvaatimukset.
Tähän lakiin lisättiin esteettömyysvaatimuksia, jotka parantavat viestintäpalveluiden saavutettavuutta kaikille käyttäjille, myös niille, joilla on toimintarajoitteita.
Esteettömyysvaatimukset laajennettiin koskemaan myös liikenteen palveluja, kuten lipunmyyntijärjestelmiä ja reittitietopalveluita. Tavoitteena on helpottaa liikkumista ja tiedonsaantia kaikille käyttäjille.
Lakiin lisättiin erityisiä säännöksiä, jotka varmistavat, että myös hätäkeskuspalvelut ovat esteettömiä ja kaikkien kansalaisten käytettävissä.
Esteettömyysdirektiivin vaikutukset Suomen Digipalvelulakiin
Kesäkuusta 2025 alkaen digipalvelulain saavutettavuusvaatimukset laajenevat koskemaan uusia kuluttajille suunnattuja digitaalisia palveluita, kuten verkkokauppoja, sähkökirjoja, henkilöliikennepalvelujen digitaalisia palveluita, kuluttajapankkipalveluita, audiovisuaalisiin sisältöpalveluihin pääsyn tarjoavia palveluita ja viestintäpalveluita. On tärkeää, että näiden palvelujen tarjoajat valmistautuvat muutoksiin hyvissä ajoin varmistaakseen palvelujensa saavutettavuuden lain edellyttämällä tavalla. Lisätietoa laista löydät myös Finlexin sivustolta.
Saavutettavuuslain velvoitteet
EAA 2025:n mukaan yritysten on huolehdittava seuraavista:
Velvoite #1: Saavutettavuus verkossa
Kaikkien verkkosivujen ja mobiilisovellusten tulee noudattaa WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) -standardin periaatteita. Tämä tarkoittaa muun muassa:
- Navigoitavuutta ilman hiirtä.
- Ruudunlukijoiden ja muiden apuvälineiden toimivuutta.
- Riittävää kontrastia ja saavutettavaa sisältörakennetta.
Velvoite #2: Tuotesuunnittelu
Digitaalisten ja fyysisten tuotteiden, kuten älypuhelimien, pankkiautomaattien ja lippuautomaattien, tulee olla suunniteltu kaikkien käyttäjien tarpeet huomioiden.
Velvoite #3: Saavutettavuus palveluissa
Kaikki digitaaliset palvelut, kuten verkkopankit, sovellukset ja verkkokaupat, tulee olla käytettävissä kaikille käyttäjille esteettömästi.
Velvoite #4: Rajat ylittävä vaatimustenmukaisuus
Yrityksen tuotteiden ja palveluiden on täytettävä samat saavutettavuusvaatimukset kaikissa EU-maissa, joissa ne ovat saatavilla.
Velvoite #5: Henkilökunnan kouluttaminen
Saavutettavuuden periaatteet ja parhaat käytännöt tulee sisällyttää henkilökunnan osaamiseen, jotta yritys pystyy ylläpitämään saavutettavia ratkaisuja jatkuvasti.
Velvoite #6: Säännölliset auditoinnit
Yrityksen on toteutettava saavutettavuusauditointeja ja raportoitava saavutettavuuden toteutumisesta säännöllisesti.
Velvoite #7: Raportointi ja tarkastelu
Mitä tarkoittaa?
Jos yrityksesi on läsnä digitaalisessa muodossa, verkkosivustosi on oltava WCAG:n (Web Content Accessibility Guidelines) ohjeiden mukainen. Sinun on varmistettava, että digitaalinen storefrontisi on avoin kaikille.
Verkkosivustojen on varmistettava että käyttäjäkokemus, aina visuaalisesta kerroksesta tekniseen rakenteeseen asti, noudattaa saavutettavuuden ohjeistusta. Parhaita saavutettavuuskäytäntöjä tulisi soveltaa näillä alueilla, jotta sivuilla voidaan navigoida ilman hiirtä sekä äänen avulla (voice-over).
Kenelle / miten reagoida?
Ota yhteyttä!
Haluatko tietää, mitä digipalvelulaki tarkoittaa käytännössä? Ota yhteyttä saavutettavuuden asiantuntijoihin ja kysy tarkempia neuvoja – autamme mielellämme!
- +358 40 524 7255
- info@digipalvelulaki2025.fi