Miten varautua digipalvelulainsäädäntöön?
Digipalvelulain siirtymäaika päättyy 28.6.2025
Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (Digipalvelulaki) on Suomessa vuonna 2019 voimaan tullut säädös, jonka tavoitteena on parantaa digitaalisten palvelujen saavutettavuutta, laatua ja tietoturvallisuutta. Laki perustuu EU:n saavutettavuusdirektiiviin (2016/2102/EU) ja asettaa vaatimuksia erityisesti julkisen sektorin toimijoille.
Kesäkuussa 2025 digipalvelulain soveltamisala laajenee koskemaan myös tiettyjä yksityisen sektorin toimijoita. Tämä muutos perustuu EU:n esteettömyysdirektiiviin (European Accessibility Act), joka sisällytetään kansalliseen lainsäädäntöön.
Siirtymäaika päättyy 28. kesäkuuta 2025, minkä jälkeen kaikkien uusien lain piiriin kuuluvien palveluiden on täytettävä digipalvelulain saavutettavuusvaatimukset.
Siirtymäaika ja valmistautuminen
Digipalvelulain siirtymäaika päättyy 28.6.2025
Kesäkuusta 2025 alkaen useiden yritysten on noudatettava digipalvelulain saavutettavuusvaatimuksia. Tämä tarkoittaa, että digitaalisten palveluiden, kuten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten, on oltava saavutettavia kaikille käyttäjille. Alla oleva ohjeistus auttaa yritystäsi valmistautumaan muutoksiin ja varmistamaan, että palvelusi täyttävät lain vaatimukset.
1. Saavutettavuusauditointi
- Varmista, kuulutko lain piiriin: Selvitä, koskeeko päivittyvä laki yrityksesi toimintaa. Esimerkiksi verkkokaupat, e-kirjojen tarjoajat, kuluttajapankkipalvelut ja julkisen liikenteen digitaaliset palvelut kuuluvat lain piiriin kesäkuusta 2025 alkaen.
- Tee saavutettavuusauditointi: Arvioi nykyisten verkkosivustojesi ja mobiilisovellustesi saavutettavuus. Käytä apuna saavutettavuusasiantuntijaa tai työkaluja, jotka mittaavat WCAG 2.1 -ohjeistuksen A- ja AA-tason vaatimuksia.
2. Laadi suunnitelma saavutettavuusvaatimusten täyttämiseksi
- Tunnista toimenpiteet saavutettavuusauditoinnin tulosten perusteella: Toimita auditoinnin tulokset verkkosivuston ylläpitäjälle, pyydä hinta-arvio tarvittavista toimenpiteistä ja tilaa korjaukset.
- Nimeä saavutettavuusvastaava: Valitse henkilö tai tiimi, joka vastaa saavutettavuuden varmistamisesta ja toteutuksen seurannasta. Saavutettavuusvastaava toimii yhteyshenkilönä sisäisesti ja ulkoisesti esimerkiksi auditointipalvelujen ja teknisten toteuttajien välillä.
- Aikatauluta toimenpiteet: Aseta selkeät määräajat korjauksille, jotta kaikki vaatimukset täyttyvät 28. kesäkuuta 2025 mennessä.
3. Toteuta tarvittavat muutokset WCAG 2.1 -kriteerien mukaisesti
- Korjaa havaittavat puutteet auditoinnin perusteella: Varmista, että kaikki palvelun osat täyttävät saavutettavuusvaatimukset ja tarjoavat yhdenvertaisen käyttökokemuksen kaikille käyttäjille.
- Testaa tekniset muutokset: Käytä käyttäjätestejä ja apuvälineitä varmistaaksesi, että kaikki palvelut täyttävät saavutettavuusvaatimukset.
4. Lisää sivustolle saavutettavuusseloste
- Selosteessa tulee ilmoittaa:
- Saavutettavuuden tila (mitkä osat ovat saavutettavissa ja mitkä eivät).
- Perustelut mahdollisille poikkeamille.
- Ohjeet, miten käyttäjät voivat saada tietoja vaihtoehtoisessa muodossa.
- Sijoita seloste helposti löydettävään paikkaan: Suositeltavaa on, että seloste löytyy verkkosivuston alatunnisteesta.
5. Lisää sivustolle palautejärjestelmä
- Palautekanavan tulee mahdollistaa:
- Käyttäjien saavutettavuusongelmien ilmoittaminen.
- Mahdollisuus pyytää sisältöä saavutettavassa muodossa.
- Varmista nopea reagointi: Palautteisiin tulee vastata kohtuullisessa ajassa ja tehdä tarvittavat korjaukset.
6. Kouluta henkilöstö
- Koulutuksen painopisteet:
- Saavutettavuuden merkitys ja lainsäädännön vaatimukset.
- Parhaat käytännöt saavutettavuuden huomioimiseen sisällön ja teknologian suunnittelussa.
- Sisällytä saavutettavuus jatkuvaan oppimiseen: Kouluta säännöllisesti erityisesti niitä, jotka vastaavat sisällöntuotannosta ja teknisestä kehityksestä.
7. Seuraa ja ylläpidä saavutettavuutta
- Tee säännöllisiä tarkastuksia: Suorita vuosittain saavutettavuustarkastuksia varmistaaksesi, että palvelut pysyvät lainsäädännön mukaisina.
- Päivitä saavutettavuusseloste ja muut dokumentit: Aina, kun palveluun tehdään merkittäviä muutoksia.
- Seuraa palautteita: Käytä saatuja palautteita parantaaksesi jatkuvasti palvelujesi saavutettavuutta.
Saavutettavuusauditointi
Vanla Online Oy:n saavutettavuusauditointi auttaa yrityksiä täyttämään digitaalisten palveluiden saavutettavuusvaatimukset WCAG 2.1 A- ja AA-tason mukaisesti. Auditoinnin avulla tunnistetaan saavutettavuuskriteerien toteutuminen ja selkeytetään, mitä käytännön toimenpiteitä puutteiden korjaamiseksi tarvitaan.
Ota yhteyttä!
Haluatko tietää, mitä digipalvelulaki tarkoittaa käytännössä? Ota yhteyttä saavutettavuuden asiantuntijoihin ja kysy tarkempia neuvoja – autamme mielellämme!
- +358 40 524 7255
- info@digipalvelulaki2025.fi